Dansk
Glem alt om at købe dit rugbrød i fremtiden. Når du først har smagt dit eget og set, hvor nemt det faktisk er at lave, kommer du aldrig til at ville have andet.
1 liter lunkent vand
1 portion surdej (ca. 1 dl.)
450 gram groft rugmel
450 gram groft hvedemel
2 spsk. salt
1 dl kærnemælk
1 flaske pilsner eller hvidtøl
120 gram knækkede hvedekerner
120 gram hørfrø
120 gram solsikkekerner
420 gram knækkede rugkerner
2 spsk. mørk sirup
1 spsk maltmel eller maltsirup (kan evt. udelades)
Rør vand, surdej, rugmel, hvedemel og salt sammen og lad det hæve i en overdækket skål ved stuetemperatur i 24 timer.
Tilsæt de øvrige ingredienser og rør det godt sammen. Husk at tage en portion surdej fra (ca. 1-2 dl.), så du har til næste gang, du skal bare disse rugbrød. Hæld dejen i 2 rugbrødsformer og lad dem stå i yderligere 3 timer (evt. natten over) ved stuetemperatur, inden de tildækkes med bagepapir og bages i alm. ovn ved 180 grader i 1 time og 15 minutter. Herefter fjerner du bagepapiret og lader dem bage i yderligere 30 minutter, så de i alt får 1 time og 45 minutter i ovnen.
Brødene vendes ud af formene med det samme.
Når brødene er kølet af, kan du pakke dem ind i en pose eller brødboks. De bør opbevares ved stuetemperatur. Brødene holder sig lækre og saftige i op til 14 dage.
Har du et par rugbrødsrester i overskud, så smid dem endelig ikke ud. De udgør den perfekte base for vores lækre morgengrød, som du også nemt kan give dig i kast med.
Skal du lave surdej fra bunden?
Book selv dit møde eller konferenceophold
Få hjælp til booking af møder og konferencer
Booking af værelser eller ophold