Dansk
Naturparken på Gl. Avernæs
Tag med på en rejse i Sinatur – en rejse, der bringer os tættere på naturen. Den ligger lige uden for vores dør og indgår i vores køkken. Vi sår hele tiden nye tiltag, der skal gøre oplevelsen af natur rigere. Du skal kunne smage, dufte og mærke, at du er tæt på naturen på Sinatur.
Det seneste skud på stammen er Gl. Avernæs Naturpark, som er en biodiversitetspark, der får den vilde natur omkring os til at blomstre op. Naturens eget økosystem har fået en hjælpende hånd, så planter, urter, svampe, insekter og dyr kan vokse frem.
I parken finder du forskelligartet natur, som bindes sammen af græsstier og alléer, så du nemt kan komme omkring og opleve den. Parken bringer også vores køkken tættere på naturen, som er vores spisekammer, og tættere på vores mål om at være selvforsynende.
Biodiversitetsparken blev etableret i 2021 med hjælp fra Omstillingspulje
Kig op på træerne og se, om du kan få øje på flagermuskasserne. Måske kan du være heldig at opleve de små bevingede pattedyr, når de jager. De er aktive om aftenen og natten, og du har bedst mulighed for at se dem i skumringen. I de lyse nætters tid vil du kunne se dem som en mørk kontrast på himlen.
Andre steder i parken finder du redekasser til ugler, som jager med lydløse vingeslag om natten, og kasser til stære, spætter, musvåger, falke og ørne. Parkens planter tiltrækker insekter, som tiltrækker fugle, der tiltrækker rovfugle. Det er naturens kredsløb. Så længe her er noget at spise, kommer dyrene.
I vores frugtlund finder du over 80 forskellige frugttræer, sammen med en variation af bærbuske. Over halvdelen af frugttræerne er æbletræer, som vi har omkring 30 forskellige sorter af. Du finder også mange kirsebærtræer og træer med blommer, pærer og kvæder. Mod øst, hvor der er mere læ, vokser buske med hindbær, solbær, ribs og stikkelsbær. Oplev også den gamle kirsebærskov med krogede træer på Troldstien ved Højengen.
I Pindsvineskoven finder du bunker af gammelt kvas og grene, som er stablet for at skabe ly og levesteder for pindsvinene. Her trives de i det tørre kvas af smågrene, hvorunder de kan gemme sig, finde skjul og overvintre i naturens boliger. Før samlede vi grene og kviste til et stort årligt sankthansbål. Nu lader vi alting ligge, så smådyr og fugle kan bevare deres skjul og reder i parken.
Køkkenhaven er fyldt med urter og spiselige blomster, der har et nordisk islæt og kan klare sig selv i haven. Naturen sørger selv for at forny sig og fylde op. De høje naturbede forsyner køkkenet med unikke smagsoplevelser. Her er en overflod af urter – persille, rabarber, dild, kørvel, rosmarin, salvie, havesyre, timian, fennikel, anis, citronmelisse, mynte – op til 30 forskellige slags. Her er også mange forskellige løgplanter. Oplev det gamle morbærtræ, som nærmest ligger ned, men er skudt opad igen. De store mørke morbær bruges også i køkkenet.
Urtekøkkenhaven har et særligt område kaldet Sansehaven. Det ovale område med højbede rummer en mangfoldighed af dufte. Prøv at lave hænderne glide henover urterne, eller pluk et blad og gnid det mellem fingrene. Måske dufter det af bronzefennikel, basilikum eller salvie. Eller måske af en af de 10-12 andre urter. Nyd citrusnoter, anis og andre spændende dufte og aromaer. Urterne indgår både som appetitvækkere og smagsgivere i madretter. Men også som en fryd for øjet, når vi serverer. Der er noget for alle sanser.
Tag turen op ad Sommerfuglealléen langs egetræerne. Her finder du et hav af nektarproducerende sommerfugleblomster som morgenfruer, valmuer og okseøjer, der tiltrækker de nektarsugende insekter, bier og sommerfugle. Jo mere nektar blomsterne tilbyder, des flere insekter kommer her. Sommerfugle finder også ro til at yngle og gå i puppestadiet i små krat og buske området. Oplev de farvestrålende sommerfugle flakke rundt mellem blomsterne og suge nektar til sig. I de mørke timer er det de dunkle sommerfugle – også kaldet natsværmere og aftensværmere – der flakker rundt.
Tag en romantisk spadseretur ad græsalléen og nyd synet af blomster, der springer i forskellige farver og står i fuldt flor om sommeren. Du bliver ført igennem en blomstereng af duftende, spiselige blomster, som både gavner insektlivet og hotellets køkken. De pynter både på maden, festbordet og hotellet. Haven bruges som en smuk fotokulisse, når der er bryllupsfest.
Fra marts til november er her altid noget, der blomstrer.
I Svampeskoven har vi skabt grobund for spiselige svampe til restauranten. Svampene kræver både den rigtige temperatur, fugtighed og lys. Her er udlagt træstammer, halmballer, træflis og savsmuld, som udvikler sig til levesteder. Der er podet for mange forskellige spiselige svampe, blandt andet østershatte, kejserhatte, shiitake og tuber, som også tiltrækker dyr. Og der er skabt lysninger, hvor solen kan nå ned og lave varmesøjler, hvor insekter trives. Den forhøjede temperatur forbedrer også vækstbetingelserne for svampe.
Troldstien er som en tunnel for fantasien. Bakkerne og træerne har formationer, der leder tankerne hen på trolde, dyr og besynderlige skabninger.
Mange års kraftig vestenvind har formet de gamle kirsebærtræer, som forblæst bøjer sig ned over stien med krogede grene, mens stammerne står mystisk i mørket.
Især på en dunkel efterårsdag med frisk vind i skumringen kan du opleve fantasien løbe af med dig, når de nøgne grene vugger med sine gådefulde former og skygger.
Er de mon overnaturlige væsener, dyr eller menneskeskikkelser…?
Før var her goldt. Nu er her skabt mere liv, fordi gamle træer, buskads, kvashegn og knolde får lov til at ligge.
Her er en smuk udsigt over farvande til begge sider. Fra højen kan du nyde både solopgange og solnedgange. Du finder også bistader og bede med vilde blomster, der gavner bierne, som giver os honning, der indgår i køkkenet.
Her er insekthoteller og skjulesteder, der får sommerfugle, larver, snegle og blomsterbier til at trives.
Vi gi’r plads til at se solen stå op og gå ned
Tag plads på bænken, der vender mod Helnæs Bugten i øst, og oplev dagen begynde.
Bare fem minutters gang herfra kan du tage plads på bænken, der vender mod Lillebælt og himlen i vest, og nyde dagen slutte fra Solnedgangspladsen.
Gl. Avernæs Naturpark rummer naturlige gemmesteder og levesteder, der hjælper en rigere natur på vej. I stedet for trimmet græs og beskårede buske har vi skabt 9 naturområder, hvor en rigere variation af planter, urter, svampe, insekter, blomster, bier, sommerfugle, fugle og dyr kan vokse frem.
Her er insekthoteller, flagermuskasser, bistader, uglekasser, pindsvineskjul, krat, rovfuglekasser og meget mere. Du kan være heldig at opleve nogle af dyrene, når du går tur i parken. Måske endda de store havørne, der svæver henover os. Gå på opdagelse og hør, duft og mærk naturen på Sinatur.
Selvforsynende køkkener
Egenproduktion af fødevarer
100 % affaldsfri og CO2-positiv hoteldrift
Book selv dit møde eller konferenceophold
Få hjælp til booking af møder og konferencer
Booking af værelser eller ophold